Κουφώματα αλουμινίου

Μεγάλη αντοχή και απεριόριστη διάρκεια «ζωής»
Tα προϊόντα που έχουν ως βασικό τους υλικό το αλουμίνιο, τα οποία είναι και τα πλέον δημοφιλή στη χώρα μας με μερίδιο αγοράς που ανέρχεται στο 75%, προτιμώνται λόγω της μεγάλης αντοχής τους σε δύσκολες συνθήκες (π.χ. πυρκαγιά) και της ευελιξίας σε ότι αφορά στο σχεδιασμό τους.    Επιπλέον, προσδίδουν μεγαλύτερη αίσθηση ασφάλειας σε μια κατοικία, έχουν σχεδόν απεριόριστη διάρκεια ζωής και παράλληλα δεν χρειάζονται ιδιαίτερη συντήρηση.
Η θερμοδιακοπή είναι το καθοριστικό εκείνο στοιχείο που καθιστά ένα κούφωμα αλουμινίου «ενεργειακά αποδοτικό», καθώς το αλουμίνιο από μόνο του δεν έχει θερμομονωτικές ιδιότητες. Δηλαδή, το αλουμίνιο ως υλικό επιτρέπει τη μεταφορά του κρύου και της ζέστης του εξωτερικού περιβάλλοντος στο εσωτερικό του σπιτιού και αντίστροφα. Με το σύστημα της θερμοδιακοπής, ωστόσο, το πρόβλημα αυτό επιλύεται.  Η θερμοδιακοπή είναι ουσιαστικά η παρεμβολή μεταξύ του εσωτερικού και εξωτερικού προφίλ αλουμινίου του κουφώματος ενός ειδικού θερμομονωτικού υλικού, του πολυαμιδίου, το οποίο αποτελεί κακό αγωγό της θερμότητας. Το πάχος του πολυαμιδίου κυμαίνεται συνήθως μεταξύ 18 – 38 mm ανάλογα με τον τύπο του προφίλ και έχει ως αποτέλεσμα την μείωση των απωλειών ενέργειας. Ουσιαστικά, το πολυαμίδιο είναι ένα είδος πλαστικού PVC που τοποθετείται μεταξύ του εσωτερικού και του εξωτερικού θαλάμου του κουφώματος ώστε να μειωθεί δραστικά η θερμική διαπερατότητα του παραθύρου ή της μπαλκονόπορτας.

 

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΚΟΥΦΩΜΑ

 

Ενεργειακά ονομάζονται τα κουφώματα με τα οποία μπορούμε να πετύχουμε υψηλά επίπεδα θερμομόνωσης. Αυτό επιτυγχάνεται με την χρήση θερμοδιακοπτόμενου συστήματος με ενεργειακά τζάμια. Θερμοδιακοπή σημαίνει διακοπή της μεταφοράς της θερμοκρασίας από την εξωτερική πλευρά του αλουμινίου στην εσωτερική του πλευρά.Αυτό επιτυγχάνεται με την ενδιάμεση προσθήκη ενός υψηλής μονωτικής ικανότητας υλικού, το πολυαμίδιο, ανάμεσα στο εσωτερικό και εξωτερικό μέρος του αλουμινίου.

 

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΤΖΑΜΙ

Το ενεργειακό τζάμι χαρακτηρίζεται από την άψογη μόνωση τόσο σε επίπεδο ηχητικό όσο και σε θερμικό. Αυτό που χαρακτηρίζει τα τζάμια ενεργειακά είναι το ευγενές αέριο αργόν (Αr), ακίνδυνο για τον άνθρωπο τόσο σε αέρια όσο και σε υγρή μορφή. Το αργόν τοποθετείται μέσα στο κενό ανάμεσα από τα 2 τζάμια μετά από αφαίρεση του αέρα. Το κύριο χαρακτηριστικό του είναι η εμπόδιση της διέλευσης της θερμοκρασίας από το ένα τζάμι στο άλλο και κατ’ επέκταση μέσα στον εσωτερικό χώρο. Υπογραμμίζουμε ότι το αέριο αυτό ΔΕΝ υπάρχει περίπτωση να διαφύγει από τα τζάμια λόγω της σφράγισής τους με ειδικό μη πορώδες ελαστικό υλικό την θειοκόλη. Τέλος στις ενώσεις των διπλών τζαμιών υπάρχει στρώμα από πυριτικά άλατα για την απομάκρυνση της υγρασίας και σε συνδυασμό με τα τελευταίας τεχνολογίας ελαστικά μόνωσης , εγγυόμαστε ότι στο εσωτερικό του τζαμιού δεν θα υπάρξουν υγροποιήσεις.

ΠΩΣ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΕΙΤΕ ΧΡΗΜΑΤΑ

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ Ας υποθέσουμε ότι αναλύουμε την εξοικονόμηση ενέργειας ενός σπιτιού 80 τ.μ. με επιφάνεια τζαμιού 12 τ.μ. Έστω ότι μια κατοικία κτίστηκε στις αρχές της δεκαετίας του ’70, είναι εξοπλισμένη με 12 τ.μ. μονής υάλωσης με U-value 5.6 W/(m²*K) και θεωρούμε μια κρύα χειμερινή ημέρα με εξωτερική θερμοκρασία 6°C και εσωτερική θερμοκρασία 22°C (Δηλαδή θερμοκρασιακή διαφορά Δθ= 16°C). Αυτό σημαίνει ότι θερμικές απώλειες του κτηρίου εξ’ αιτίας της υάλωσης είναι 5.6 * 12 * 16 = 1.075 Watts. Σε περίπτωση που ο ιδιοκτήτης της οικίας αποφασίσει να αντικαταστήσει την συνολική υάλωση με νέα κουφώματα και κατά προτίμηση διπλή υάλωση που να εμπεριέχει low-e υάλωση, αέριο Αργόν και 15mm διάκενο χώρο μεταξύ των δυο συστατικών τζαμιών και λαμβάνοντας υπόψη Uw 2 W/(m²*K). Η ίδια οικία με τις ίδιες θερμοκρασιακές συνθήκες του προηγούμενου παραδείγματος θα έχει τις ακόλουθες θερμικές απώλειες = 2 * 12 * 16= 384 Watts. Η διαφορά στα Watt μεταφράζεται σε εξοικονόμηση χρημάτων και αν το υπολογίσουμε σε βάθος χρόνου όχι μόνο θα έχουμε κάνει απόσβεση το κόστος αγοράς των νέων κουφωμάτων αλλά θα έχουμε κερδίσει ένα πολύ μεγάλο χρηματικό ποσό. Το χρηματικό ποσό αυτό σε άλλη περίπτωση θα είχε δαπανηθεί σε λογαριασμούς της ΔΕΗ ή σε λογαριασμό φυσικού αερίου ή σε οποιαδήποτε αγορά ενέργειας για να ζεστάνουμε/ ψύξουμε τον χώρο μας.

Η ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΟΥΦΩΜΑΤΩΝ ΣΕ ΠΑΛΙΟΤΕΡΕΣ ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΠΛΕΟΝ ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΗ ΑΝΑΓΚΗ

Η παλιά τεχνολογία κατασκευής σπιτιών και κουφωμάτων δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες μιας σύγχρονης κατοικίας όπου η εξοικονόμηση ενέργειας και επομένως η μείωση των λειτουργικών δαπανών είναι αναγκαία. Επίσης, ο νέος Κανονισμός Ενεργειακής Απόδοσης Κτηρίων (ΚΕΝΑΚ), απαιτεί κατοικίες υψηλών προδιαγραφών, ελαχιστοποιώντας παράλληλα, τις απώλειες ενέργειας και το κόστος που απαιτείται για θέρμανση και ψύξη.