Πως επηρεάζουν οι πόρτες και τα παράθυρα τα λειτουργικά έξοδα του σπιτιού

Τα σύγχρονα συστήματα κουφωμάτων αποτελούν βασικό στοιχείο της αναβάθμισης μιας κατοικίας, αυξάνοντας την αξία της μέσω της κατάταξής της σε υψηλότερη ενεργειακή κλάση. Παράλληλα, συμβάλλουν στην εξοικονόμηση ενέργειας καθώς υπολογίζεται πως τα κουφώματα με θερμομονωτικό πλαίσιο και με διπλούς ή τριπλούς ενεργειακούς υαλοπίνακες μπορούν να μειώσουν κατά 20 – 25% τις δαπάνες για θέρμανση και κλιματισμό ενός ακινήτου.

Τα εξωτερικά κουφώματα μιας κατοικίας διακρίνονται στα παράθυρα, τις μπαλκονόπορτες και τις πόρτες εισόδου.

Εξωτερικά σχετίζονται άμεσα με την αισθητική και την ασφάλεια ενώ εσωτερικά εξυπηρετούν τον φυσικό φωτισμό, την ηχομόνωση και κυρίως την προστασία από την ηλιακή ακτινοβολία και το ψύχος. Επιπλέον, αποτελούν σημαντικό παράγοντα σε ότι αφορά στην κατανάλωση ενέργειας γι’ αυτό και η σωστή επιλογή τους μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την ενεργειακή απόδοση του ακινήτου.

Τα βασικά οφέλη που προσφέρουν σε μια κατοικία τα σύγχρονα ενεργειακά κουφώματα μπορούν να συνοψιστούν στα εξής στοιχεία:

Βελτίωση της θερμομόνωσης του ακινήτου

Η αντικατάσταση των παλαιών παραθύρων και πορτών συμβάλει σημαντικά στην εξοικονόμηση ενέργειας τόσο για θέρμανση το χειμώνα όσο και για δροσια το καλοκαίρι, καθώς τα ενεργειακά κουφώματα ουσιαστικά απομονώνουν το εσωτερικό περιβάλλον της κατοικίας από το εξωτερικό , μη επιτρέποντας τη μεταφορά του θερμοτητας ή ψύξης. Επιπλέον επιτυγχάνεται μείωση του φαινομένου της υγροποίησης, δηλαδή της δημιουργίας υδρατμών στο εσωτερικό τμήμα των παραθύρων.

Ηχομόνωση

Οι διπλοί υαλοπίνακες και η ύπαρξη κεντρικών και περιμετρικών ελαστικών στα σύγχρονα κουφώματα που τα στεγανοποιούν, εμποδίζουν τη μεταφορά του ήχου από το εξωτερικό περιβάλλον στο εσωτερικό της κατοικίας και το αντίστροφο
Αύξηση της αξίας του ακινήτου. Η εγκατάσταση ενεργειακών κουφωμάτων συμβάλει καθοριστικά στην αύξηση της αξίας του ακινήτου, ενισχύοντας παράλληλα τις πιθανότητες ενοικίασης ή πώλησής του. Και αυτό, γιατί το ακίνητο κατατάσσεται σε πολύ υψηλότερη ενεργειακή κλάση σε σχέση με εκείνη στην οποία ανήκε πριν την αντικατάσταση των κουφωμάτων.

Ασφάλεια

Οι σύγχρονοι μηχανισμοί κίνησης και ασφάλισης των κουφωμάτων διαθέτουν κλειστικές διατάξεις που εξασφαλίζουν αυξημένη αντικλεπτική προστασία, αποτρέποντας την παραβίαση των πορτοπαραθύρων.
Αισθητική στο χώρο, εσωτερικά και εξωτερικά. Τα σύγχρονα συστήματα κουφωμάτων διακρίνονται για την αισθητική τους, ενώ διατίθενται σε διάφορες μορφές, μεγέθη και χρωματικές αποχρώσεις. Έτσι, ενισχύουν και βελτιώνουν την αισθητική της κατοικίας, τόσο όσον αφορά στο εσωτερικό της όσο και σε σχέση με την εξωτερική της όψη.

© Created by Spiral Mango - All Rights Reserved Georgiouv